Birou Mediator Bucuresti

Birou mediator Mihu Dumitru

Contactati-ne la telefon:
0722 508 464

Avantajele medierii

Cel mai important avantaj al medierii il reprezinta faptul ca partile pot sa-si identifice şi sa adopte singure solutiile cele mai apropiate de nevoile si interesele lor, spre deosebire de judecata şi arbitraj unde solutia este impusa de un tert (judecatorul/arbitrul).

Un alt avantaj important il reprezinta confidentialitatea. Mediatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea discutiilor, el neputand fi citat ca martor referitor la actele sau faptele aflate in cursul medierii(cu exceptia cauzelor penale cand mediatorul poate fi audiat ca martor numai in cazul in care are acordul prealabil ,expres şi scris al partilor şi, daca este cazul, a  celorlalte persoane interesate sau in situatia ocrotirii interesului superior al copilului : daca, in cursul medierii, mediatorul ia cunostinta  de existenta unor fapte ce pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului ori prejudiciaza grav interesul superior al acestuia, el este obligat sa sesizeze autoritatea competenta).

Pe de alta parte, nici partile nu pot folosi ca probe in proces informatiile aflate in cursul medierii.

Un alt avantaj al medierii il reprezinta durata redusa a acesteia(poate sa dureze de la cateva zile la cateva luni), dar şi flexibilitatea procedurii, partile putand conveni cu mediatorul data, ora şi chiar locaţia in care doresc sa se desfaşoare medierea.

Participantii la procedura medierii beneficiaza de o serie de avantaje legale:

-in situatia in care partile ajung la un acord, odata cu pronuntarea hotararii judecatoresti, la cerere, judecatorul va dispune şi restituirea taxelor de timbru platite pentru investirea respectivei instante.

– de asemenea, la repunerea pe rol dupa suspendarea judecatii civile la cererea partilor, cererea de repunere pe rol este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

Pe durata desfasurarii medierii,  prescriptia nu incepe sa curga, iar, daca a inceput sa curga, ea se suspenda:

  •    pe intreaga durata a negocierilor purtate in scopul rezolvarii pe cale amiabila a neintelegerilor dintre parti, insa numai daca acestea au fost tinute in ultimele 6 luni inainte de expirarea termenului de prescriptie;
  •    in cazul in care cel indreptatit la actiune trebuie sau poate, potrivit legii ori contractului, sa foloseasca o anumita procedura prealabila, cum sunt reclamatia administrativa, incercarea de impacare sau altele asemenea, cat timp nu a cunoscut şi nici nu trebuia sa cunoasca rezultatul acelei proceduri, insa nu mai mult de 3 luni de la declanşarea procedurii, daca prin lege sau contract nu s-a stabilit un alt termen;
Web Design and Development Company BangladeshOnline Shopping Bangladesh